AIG'15

Uvodna razmišljanja

Boris Tovornik
Avtomatizacijo lahko definiramo kot tehnologijo, s katero proces ali postopek izpeljemo brez človekove pomoči. Del Harder je skoval izraz avtomatizacija okoli 1946 glede na številne samodejne naprave, ki jih je Ford Motor Company razvila za svoje proizvodne linije. Prvi elektronski digitalni računalnik je bil razvit na Univerzi v Pensilvaniji leta 1946. Prvo numerično krmiljenje obdelovalnega stroja so razvili in pokazali leta 1952 na Massachusetts Institute of Technology, ki je temeljilo na konceptu, ki sta ga predlagala John Parsons in Frank Stulen. Do poznih 1960-ih in v začetku 1970-ih so bili digitalni računalniki povezani z obdelovalnimi stroji. Leta 1954 je bil konstruiran prvi industrijski robot in leta 1961 ga je patentiral George Devolska. Prvi komercialni robot je bil nameščen za raztovarjanje delov iz kalupov leta 1961. Prvi prilagodljivi proizvodni sistem je bil nameščen v Združenih državah v Ingersoll Rand Company v poznih 1960-ih in sicer za izvajanje operacije strojne obdelave na različnih delih. Okoli leta 1969 je bil predstavljen prvi programabilni logični krmilnik. Leta 1978 je podjetje Apple Computer predstavilo prvi komercialni osebni računalnik (PC), čeprav je bil podoben izdelek predstavljen v obliki kompletov že leta 1975.

Danes temelji koncept sodobnih sistemov vodenja proizvodnje na sodobnih komunikacijah, ki povezujejo množico gradnikov po horizontali in vertikali v sodoben distribuiran sistem.
S povezavo interneta in komunikacij pa gre vse zelo hitro naprej. In prav te teme so hrbtenica letošnje konference.
Po dveh letih bo srečanje avtomatikov - konferenca AIG’15 ponovno v hotelu City, saj je to bienalna konferenca, že deveta po vrsti. Ves čas izhajamo iz enakih izhodišč - to je, povezati avtomatike in uporabnike avtomatiziranih sistemov in naprav na enem mestu. Tako jim omogočimo, da povedo, kakšen napredek so storili v zadnjih dveh letih in da predstavijo svoje novosti.
Udarne teme, ki bodo na konferenci predstavljene, so: vodenje procesov, naprav in pogonov ter robotizacija. Te teme niso samo prisotne znanstvene discipline, ampak predvsem aplikacija znanja iz teh področij.
V uvodnih predavanjih bomo slišali šest zelo različnih tem domačih in tujih predavateljev, ki imajo skupen koren v naslovu konference.
Veliko koristnih zaključkov pričakujemo od okrogle mize z naslovom: Želje in pričakovanja visokotehnoloških podjetij v Sloveniji. Sodelovali bodo direktorji podjetij in Javne agencije za raziskovalno dejavnost, dekan FERI, Tehnološka mreža TVP, župani, predstavniki zbornic in novinarji. 
Ob zaključku okrogle mize bo slavnostna podelitev nagrad za najboljša diplomska dela v letu 2014, ki jo podeljuje Tehnološka mreža Tehnologija vodenja procesov. Študenti elektrotehnike iz Ljubljane in Maribora bodo tekmovali za najboljši študentski članek. Na borzi kadrov se jim bodo predstavili predstavniki slovenskih podjetij.
Prvi dan konference bomo popestrili s štirimi predavanji v Industrijskem forumu in zaključili v hotelski restavraciji ob slavnostni večerji za vse udeležence. Pri večerji bomo razglasili zmagovalce študentskega tekmovanja. Najboljšim trem bomo podelili nagrade.
Zelo delovno bo naslednji - zadnji dan konference. V dveh paralelnih sekcijah bomo sledili predstavitvam člankov 27 avtorjev iz institucij in gospodarstva.
Pred konferenčno dvorano bo oba konferenčna dneva razstava slovenskih podjetij, ki so hkrati tudi naši zvesti sponzorji, brez katerih konference ne bi bilo. Dogodek je financiran izključno s pomočjo sredstev sponzorjev in kotizacij.


Boris Tovornik,
predsednik konference