Prispevki

Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu 2013     

Boris Tovornik

Spoštovani!

Pred štirinajstimi leti smo se na Občnem zboru Društva avtomatikov Slovenije odločili, da bomo slovenskemu strokovnemu telesu ponudili novo možnost strokovnega druženja. Nastala je Konferenca o avtomatizaciji v industriji in gospodarstvu, ki smo ji kasneje dodali kratico AIG in ki je v teh letih že postala prepoznaven znak slovenskih avtomatikov. Ker je konferenca bienalna, je letošnja osma po vrsti. Letos smo dogodek izpod Pohorja preselili v center Maribora v hotel City v upanju, da bo tudi ta sprememba popestrila razpoloženje udeležencev.

Izraz avtomatizacija si je v povezavi s proizvodnjo izmislil vodja inženiringa pri Ford Motor's Company leta 1946, in sicer za opis različnih naprav za avtomatski prenos in podajalnih mehanizmov, ki so bili vgrajeni v Fordovih proizvodnih tovarnah. Čeprav lahko avtomatizacijo uporabimo na različnih področjih, jo največkrat povezujemo s proizvodno industrijo. Lahko tudi rečemo, da o avtomatskem vodenju govorimo, kadar se procesi spremljanja obnašanja, odločanja in izvajanja ukrepov vršijo brez posredovanja človeka.

V zadnjih letih se je utrdil izraz vodenje procesov, vendar smo na področju avtomatike tudi takrat, ko govorimo o robotiki, mehatroniki, proizvodni informatiki, komunikacijah itd. Strokovno so v avtomatiko neposredno vključeni mnogi poklici od elektrotehnike, strojništva, elektronike, računalništva do informatike. Čeprav je komunikacijska tehnologija hrbtenica tega področja, pa lahko naprava deluje avtomatsko tudi brez električne energije..

 

Predavanja in predstavitve člankov ter diseminacije projektov na letošnji konferenci obravnavajo vsa našteta področja.

In kljub temu, da se govori o veliki gospodarski krizi, ki je mnoge panoge dejansko prizadela, področje, ki ga obravnavamo na AIG, relativno dobro premaguje težave. Predvsem zato, ker avtomatizacija zahteva visoko stopnjo znanja, sprotno posodabljanje znanja, inovativnost, pridnost in prizadevnost. Volja, znanje in inovativnost so pa elementi, ki omogočajo napredek.

Prav zaradi prisotnosti krize smo pristopili k organizaciji konference dokaj previdno, vendar nas je interes in volja sponzorjev in veliko število prijavljenih člankov prepričalo, da je v slovenskih avtomatikih veliko volje in znanja, zato nam je v veliko zadovoljstvo, da bomo z organizacijo tega dogodka tudi mi prispevali k disiminaciji slovenskega znanja. Zaradi velikega števila prijavljenih člankov smo morali letos prvič omejiti število prispevkov.

V dveh konferenčnih dnevih se bo zvrstilo 8 vabljenih predavanj vrhunskih domačih in tujih strokovnjakov in 37 predstavitev primerov dobre prakse iz slovenskih podjetij. Konferenco bo spremljala razstava vidnih slovenskih podjetij, ki so hkrati tudi sponzorji konference.

Prav tako bo organizirana študentska sekcija, kjer bodo študenti iz obeh slovenskih univerz, ki izobražujeta študente avtomatike in robotike, predstavili svoje raziskovalne rezultate. Najboljši članek bomo nagradili.

Tehnološka mreža – Tehnologija vodenja procesov TVP bo prvič letos podelila nagrade za najboljše diplomske naloge, ki so v preteklem šolskem letu nastale na slovenskih univerzah. TVP bo podelila tudi priznanja partnerjem in zaslužnim članom mreže.

Med poslušalci pričakujemo veliko študentov, ki jih prav gotovo zanima, kaj počnejo njihovi bodoči delodajalci in kje se bodo lahko po študiju zaposlili.

Boris Tovornik
Predsednik konference

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information