E-Novice

Prijava na brezplačna
E-obvestila konference AIG'11

Ime in priimek:

E-naslov:

 Poročilo o konferenci


  Glavni namen letošnje konference Avtomatizacija v industriji in gospodarstvu AIG'11, ki je potekala 31. 3. in 1. 4. 2011 v kongresnem centru hotela Habakuk v Mariboru, je bil pokazati možnost povečanja dodane vrednosti s pomočjo avtomatizacije procesov. Organizator konference je bilo Društvo avtomatikov Slovenije v sodelovanju s  Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko in Institutom Jožef Stefan.


  V dveh konferenčnih dnevih se je zvrstilo 7 vabljenih predavanj vrhunskih domačih in tujih strokovnjakov, 5 posebej izbranih tem, predstavljenih pod naslovom Industrijski forum in 36 predstavitev člankov, ki predstavljajo primere dobre prakse iz slovenskih podjetij. Vzporedno s konferenco je potekala študentska sekcija, kjer so študenti iz obeh slovenskih univerz, ki izobražujeta študente avtomatike in robotike, predstavili svoje raziskovalne rezultate. Tradicionalno  je bila v predprostoru konferenčne dvorane razstava dosežkov in ponudbe pomembnih slovenskih podjetij, ki so bili hkrati sponzorji konference. Kajti brez sodelovanja sponzorskih podjetij tudi konference, ki je izrazito industrijsko naravnana, ne bi bilo. 

 

  Tokratno konferenco, ki je bila  že sedma po vrsti, je obiskalo okoli 170 udeležencev, ki so bili sestavljeni iz poslušalcev, predavateljev, razstavljavcev in študentov.  Slednje je predvsem zanimalo, kaj počnejo njihovi bodoči delodajalci in kje se bodo lahko po študiju zaposlili. Med udeleženci konference so bili tudi direktorji in inženirji znanih slovenskih podjetij, pa tudi raziskovalci in profesorji obeh slovenskih fakultet za elektrotehniko ter Instituta Jožef Stefan.  

 

  Uvodni nagovor je pripadel predsedniku konference Borisu Tovorniku, ki je poudaril osnovni namen konference - to je skrb za strokovno rast avtomatikov in avtomatike kot stroke. Gre za edini strokovni dogodek v Sloveniji, kjer se zberejo izvajalci, raziskovalci in uporabniki s področja avtomatike in robotike in je namenjen ljudem, ki se v vsakdanji praksi srečujejo s problemi avtomatizacije in robotizacije. 

 

    Udeležencem konference so pozdravne besede namenili tudi rektor Univerze v Mariboru Ivan Rozman, novoizvoljeni dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Borut Žalik in poslanec v državnem zboru Matevž Frangež. 

 

  Uvodni predavatelj Jože P. Damijan je poudaril posledice krize za slovensko gospodarstvo, ki je v letu 2009 imelo kar dvakrat večji padec BDP od povprečja v evroobmočju in okreva precej počasneje od držav v tem območju. In to kljub temu, da je izvoz slovenskega gospodarstva dvotretjinsko odvisen od držav, ki so v letu 2010 že dosegali visoke stopnje gospodarske rasti.Matej

 

  Oset iz Pivovarne Laško je poudaril prispevek avtomatizacije h konkurenčnosti. Kot mnogi drugi je tudi on poudaril, da dobro načrtovan in nadzorovan proizvodni proces pomeni veliko konkurenčno prednost, saj je mogoče poslovanje obvladovati z nižjimi stroški. Na predavanjih je bilo predstavljeno veliko dobrih in inovativnih idej in rešitev, ki pa težko najdejo pot do realizacije, saj je za to potreben kapital, ki ima posluh za inovacije. Iz dosedanjih izkušenj v zadnjih 12 letih, odkar konferenco organiziramo, ugotavljamo, da je 150 do 170 obiskovalcev število, ki ga Slovenija zmore za tako koncipirano konferenco kot je AIG. Vsekakor je potencialno to število veliko večje, vendar je mnogim, ki si želijo udeležiti tega dogodka, iz službenih razlogov to onemogočeno.  Z organizacijo dogodka, ki bi imel drugo ciljno publiko in širše zasnovane cilje in teme konference, bi vsekakor pritegnili več ljudi, vendar bi to pomenilo odmik od izhodišča, zaradi katerega konferenco AIG organiziramo.

Boris Tovornik,
predsednik konference AIG'11

 


 

Rezultati študentskega tekmovanja


Prvo mesto:
   Vrednotenje učinkovitosti različnih metod načrtovanja 
   vodenja orientacije satelita

   Jani Čebokli, Andrej Debenjak
   Mentor: izr. prof. dr. Maja Atanasijević-Kunc
   Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

 

Drugo mesto:
   Vizualizacija evropskega študentskega lunarnega orbiterja
   David Zobavnik
   Mentor: as. prof. dr. Sašo Blažič
   Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani


Tretje mesto:
   Snovanje in implementacija algoritma mehkega vodenja za 
   sisteme v realnem času 
   Matej Rižnar
   Mentor: Nenad Muškinja
   FERI, Univerza v Mariboru

 

   Izvedba okolja za delo z robotskim manipulatorjem s 
   petimi prostorskimi stopnjami
   Aleš Klun
   Mentor: doc. dr. Gregor Klančar
   Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

 

 


 

Anketa

Aktiven član društva avtomatikov Slovenije sem?
 

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali s klikom na gumb "Se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information